Bartko patentoval ekologický systém stropného vykurovania a chladenia

10.02.2015 Prievidza

Bojnice 10. februára (TASR) – Mimoriadne účinný je ekologicky systém nízkoteplotného stropného vykurovania, ale aj chladenia veľkých priemyselných hál pomocou hliníkových profilov a tepelných čerpadiel. Nedávno ho nechal patentovať vynálezca Michal Bartko (1950) z akciovej spoločnosti Intergeo v Bojniciach. V súčasnosti je systém už v prevádzke v hale na výrobu presných súčiastok pre automobilový priemysel v Nitre s rozlohou 1200 štvorcových metrov (m2), výškou 7,5 m a v priľahlej administratívnej budove s plochou 560 m2. Tepelné čerpadlá zároveň zabezpečujú ohrev úžitkovej vody. Systém je možné v lete využívať na chladenie daných priestorov. K tomu bude slúžiť studená voda z navŕtaných studní.

„Ide o zdokonalený, pomerne známy systém stropného vykurovania sálavým teplom, ale za použitia tepelných čerpadiel získavajúcich energiu zo vzduchu. Možno ho však efektívne využiť aj pri klasických alebo iných obnoviteľných energetických zdrojoch, ako sú voda, slnko, vietor alebo zemská kôra,“ uviedol autor tejto svetovej novinky. Vysvetlil, že kým pri iných druhoch stropného vykurovania sa používajú napríklad kapilárne rohože alebo strop zostavený z plechových CD-profilov, aké sa využívajú pri montáži sadrokartónov, on stavil na hliník. Vychádzal zo skutočnosti, že hliník má vysokú tepelnú vodivosť, vyššiu majú už len zlato, meď a striebro. Vyvinul a skonštruoval stropné panely, ktoré sa dajú navzájom spájať. Majú tvar písmena gréckej abecedy omega, preto ich nazýva omega panely. Dôležitá je stredná časť, do ktorej sa dá jednoduchým zakliknutím vsadiť sieťovaná polypropylénová rúrka, ktorá má tvarovú pamäť a ani pri vysokých či naopak nízkych teplotách z profilu nevykĺzne. Pritom je v tesnom kontakte s hliníkom, minimálne 88 % svojho povrchu, odovzdáva teda panelu maximum tepelnej energie. Rúrky sú naplnené zohriatou vodou z tepelných čerpadiel. V hale a administratívnej budove ich použili dovedna 9,5 km. Aby straty boli minimálne, panely z vnútornej strany ešte pokryli reflexnou hliníkovou fóliou odrážajúcou teplo a chlad. Náklady s inými vykurovacími a chladiacimi spôsobmi sú porovnateľné, ale prevádzkové náklady sú oveľa nižšie, čo prispieva k pomerne rýchlej návratnosti investičných nákladov.

„Sálavé teplo zo stropu vybaveného omega panelmi nezohrieva vzduch, ale tepelnými lúčmi rovnomerne ohrieva podlahu, steny, stroje a predmety v hale. Meraniami, ktoré termovíznou kamerou robíme permanentne, sme zistili, že rozdiel medzi teplotou stropných panelov a podlahou je len asi 1,5 stupňa Celzia. Prevádzka, ktorá prebieha už štvrtý mesiac, ukázala, že systém je v praxi účinnejší, ako boli pôvodné výpočty. V týchto dňoch, keď vonkajšia denná teplota sa pohybuje okolo 3 až 4 stupňov a v noci dosahuje mínus 10 stupňov Celzia, je vo všetkých pracovných priestoroch prijateľných 20 až 21 stupňov Celzia. Stabilnú teplotu oceňujú nielen obrábači kovov, ale aj pracovníci technickej kontroly. Pritom na to postačuje iba jedno tepelné čerpadlo z piatich inštalovaných. Dôvodom je, že teplo vyvíjajú aj obrábacie stroje, ktoré sa v tomto systéme nestráca. Paradoxne investor v týchto dňoch už dokonca žiada aj ochladzovanie niektorých priestorov, čo svedčí o tom, že systém je mimoriadne účinný,“ konštatoval Bartko.

Hliníkové panely sú podľa autora vynálezu aj estetické, je možné do nich vkladať svietidlá alebo strešné okná. Možno ich natrieť farbou, ktorá môže ich emisivitu ešte zvýšiť. A pretože sú ľahké, meter štvorcový aj s rúrkami naplnenými vodou má hmotnosť 11 kg, sú vhodné aj pre staršie budovy alebo rodinné domy. Tam možno efektívne na vykurovanie využívať solárne alebo fotovoltaické panely, krby s teplovodnou vložkou, kotle na biomasu a podobne.

„Stropný vykurovací systém, ktorý nám dodala firma Intergeo, má veľkú budúcnosť u nás i vo svete,“ s uznaním hovorí generálny projektant Peter Rehák. Uviedol, že halu s ďalším kolegom projektoval s ľahkým opláštením, a preto vykurovanie bolo nesmierne dôležité. Investor pôvodne chcel halu vykurovať plynovými vyhrievačmi a v administratíve zaviesť prikurovanie alebo klimatizáciu. „Nakoniec si nechal poradiť. Myslím, že urobil veľmi dobre. Stropné vykurovanie sa výborne osvedčuje, teplota v hale je veľmi príjemná a rovnomerná. A pretože vykurovací systém nie je závislý od plynu či iných palív, ale využíva obnoviteľné energetické zdroje, je zároveň úplne sebestačný,“ uzavrel Rehák.
 

Vyberte región